50 jaar geleden - ontknoping wereldkampioenschap Sint Anthonis

50 JAAR GELEDEN, DE ONTKNOPING IN SINT ANTHONIS

We blikken bij deze even terug naar het jaar 1973 en wel in het wereldkampioenschap Motocross in de 500cc klasse.
Het wordt al snel duidelijk dat de wereldtitel verdeeld gaat worden tussen de tweevoudig Wereldkampioen Roger Decoster uit België, rijdend met een fabrieks Suzuki en de outsider Willy Bauer uit Duitsland met de fabrieks Maico.
Deze beslissing zal gaan vallen tijdens de allerlaatste Grand Prix in Sint Anthonis (NL) op het bekende circuit de Hoef en wel op 19 augustus 1973.
Roger DeCoster wint dat jaar twee Grand Prix’s, namelijk die van Pinerolo (I) en Bielstein (D) en Willy Bauer kent een zeer sterk midden seizoen en tegenoffensief, weet namelijk de Grand Prix’s te winnen van Holice (CZ), Carslbad (USA) en Namen (B).

De Grand Prix van Bielstein (D) op zondag 15 juli 1973 blijkt achteraf een cruciale Grand Prix te zijn geweest. Er wordt daar onder bijzonder slechte weers- en circuitomstandigheden gereden. Willy Bauer wint namelijk de eerste manche en Roger DeCoster wordt tweede. In de tweede manche gaat Willy Bauer wederom riant aan de leiding met Roger DeCoster op een tweede plaats. Op het einde van de wedstrijd krijgen beiden te maken met de achterblijvers. Eentje daarvan is Peter Willems uit Ysselsteyn (H14), maar hij rijdt op een zeer verdienstelijke negende plaats. Peter heeft niet in de gaten dat de koplopers er aan komen en knokt voor de laatste welverdiende WK punten. Willy Bauer nadert Peter Willems op korte afstand, maar wordt op een van de hellingen geconfronteerd met een opspattende steen van de Yamaha van Willems en krijgt deze in zijn oog. Verder zorgt de opspattende modder voor veel overlast van de rijders, want de crossbrillen zijn dan al lang van de helm verdwenen. Bauer is niet bij machte om nog door te rijden en dient te moeten stoppen. Hierdoor grijpt DeCoster alsnog de manchezege en wint daarmee ook de Grand Prix. Na afloop van de wedstrijd rijdt Willems richting het rennerskwartier en wordt achtervolgd door vele fanatieke, maar boze Duitse supporters van Bauer. Willems zou Bauer van de motor hebben gereden, maar is zich van geen kwaad bewust, kan dat ook niet weten en treft dus geen blaam. Maar we hebben dit al meerdere malen besproken met Peter Willems en tot op de dag van vandaag heeft hij daar nog steeds moeite mee, omdat hij betrokken is geweest bij de uiteindelijke ontknoping om de wereldtitel. Tijdens ons bezoek aan Willy Bauer in 2020 hebben wij dit ter sprake gebracht, maar Willy Bauer zegt duidelijk: "No hard feelings".

Wij komen rond 19 augustus a.s. terug op de beslissende Grand Prix van Sint Anthonis, want daar wordt duidelijk wie de nieuwe Wereldkampioen Motocross wordt in de 500cc klasse. Is het Roger DeCoster of wordt het Willy Bauer. Misschien weet voormalig reporter Harry van Hemmen hier wel een smeuïg verhaal van te maken, want hij was er op dat moment bij en maakte prachtige verslagen in het wekelijkse blad “Motor”.

En dit alles precies 50 jaar geleden…

29.06.2020 Marcel Hermans (re) in gesprek met de "Vize Weltmeister" van 1973  Willy Bauer (D)