Voormalig Grand Prix rijder Rolf Dieffenbach overleden


De bekende Duitser Rolf Dieffenbach is gisterenavond (30-06) met zijn motorfiets dodelijk verongelukt in het Oostenrijkse Neustiftgraben. Het ongeluk is te wijten aan een technisch defect aan de motor en dat werd de 69 jarige Dieffenbach fataal.
Dieffenbach maakte furore op de vele buitenlandse circuits in de jaren zeventig en tachtig en kwam... voor verschillende merken in actie, ook als semi-fabrieksrijder zoals met Honda (zie foto) en ondersteuning van de Duitse importeur.

Dieffenbach begon zijn carrière met een omgebouwde 50cc Hercules met financiële steun van zijn oma.
In 1974 reed Dieffenbach zijn eerste Grand Prix met sterrijders als Gennadi Moiseev en Jaroslav Falta.
In 1975 raakte het seizoen al snel verloren door een voetbreuk, opgelopen net voor aanvang van de Grand Prix's.
In 1976 draaide Dieffenbach zijn eerste volledige Grand Prix seizoen en eindigde op een verdienstelijke 16de plaats in de eindstand op een Maico.
Dat jaar werd Dieffenbach op het allerlaatst geselecteerd voor het Duitse team tijdens de Motocross des Nations in het Brabantse Sint Anthonis en verving hiermee zijn landgenoot Hans Maisch. Het Duitse team met Adolf Weil, Herbert Schmitz, Willy Bauer en Dieffenbach behaalde een prachtige derde plaats achter België en Nederland door constant te scoren.
In 1977 behaalde Dieffenbach een 15de plaats in het WK 250cc Motocross met een experimentele Kramer.
In 1978 behaalde Dieffenbach een 16de plaats in het WK 250cc Motocross met een Kawasaki.
In 1979 maakte Dieffenbach flinke progressie in het WK 250cc en eindigde als zesde wederom op een Kawasaki.
In 1980 werd Dieffenbach officieel semi fabrieksrijder voor Honda, won enkele Grand Prix's, eindigde als 4de in het WK 250cc en behoorde tot de absolute wereldtop.
In 1981 eindigde Dieffenbach wederom als vierde in het WK 250cc Motocross achter Neil Hudson, Georges Jobé en Kees van der Ven. Wederom met een fabrieks Honda en ondersteuning van de Duitse importeur.
In 1982 eindigde Dieffenbach als 5de in het WK 250cc en beschouwde zijn fabrieks Honda dat jaar als zijn beste motorfiets ooit bereden.
In 1983 eindigde Dieffenbach als 7de in het WK 250cc met de fabrieks Honda.
In 1984 had Honda zich terug getrokken als "fabrieksteam" in de 250cc klasse en werd Dieffenbach genoodzaakt om een ander merk te zoeken. Hij keerde terug bij het merk waar hij in 1976 ook al voor had gereden, namelijk Maico. Het werd een jaar om snel te vergeten en Dieffenbach eindigde op slechts een 51ste plaats in het WK 250cc met één luttel punt.
Dieffenbach beschouwt zijn Grand Prix overwinning in Holice (CZ) op 16 mei 1982 als zijn meest memorabele overwinning in zijn carrière.
Op die dag hadden zich ook duizenden voormalige Oostduitsers verzameld bij de prijsuitreiking en werd het Westduitse volkslied afgespeeld. Deze Oostduitsers zongen vol overgave mee met het Westduitse volkslied, wat in de tijd van de Koude Oorlog verboden was. Maar niemand stoorde zich eraan.

Na zijn imposante Motocrosscarrière heeft Dieffenbach nog tien jaar deelgenomen aan de wegrace in de zogenaamde productieklasse.

Wij wensen de directe familie en vrienden veel sterkte de komende tijd met het verlies van deze Duitse Motocrossicoon.

Neustiftgraben (A) 12.06.1951 - 30.06.2019 †

R.I.P. Rolf


Rolf Dieffenbach (D) - Honda