Voormalig Grand Prix rijder Herbert Schmitz overleden

Wij werden in kennis gesteld met het trieste nieuws dat de Duitser Herbert Schmitz is overleden op maandag 25 maart j.l.
Schmitz maakte begin jaren zeventig furore in de Grand Prix wereld en stond in 1971 al aan de start in o.a. Sint Anthonis samen met zijn landgenoten Adolf Weil, Hans Maisch en Willy Bauer, welke jarenlang zijn grote voorbeelden waren.
Schmitz bleef het merk Maico een aantal jaren trouw en koos voor de 250cc klasse en eindigde in 1972 als 15de en in 1973 als 24ste in het WK.
In 1974 debuteerde Schmitz met een Puch in de 250cc klasse en eindigde als 16de.
De grote successen beleefde Schmitz van 1975 t/m 1978 in de 500cc klasse met telkens toptien klasseringen in de eindstand om het WK.
In 1975 en 1976 rijdend met Puch en eindigend respectievelijk op een 8ste en 6de plek in het WK.
In 1977 keerde Schmitz weer terug naar zijn voormalige werkgever Maico en eindigde als 6de in het WK.
1978 mag gezien worden als het absolute topjaar van Schmitz met een 4de plaats in de eindstand achter de Wereldkampioen Heikki Mikkola, maar vlak voor de Nederlander Gerrit Wolsink die dat jaar vele problemen kende met zijn fabrieks Suzuki.
De jaren 1979 en 1980 bleef Schmitz het merk Maico trouw en eindigde telkens net buiten de toptien.
1981 was een jaar met blessures en tegenslagen en eindigde Schmitz als 23ste in het WK.

Herbert Schmitz was samen met zijn vriendin nog aanwezig als gast tijdens de grote Reünie Motocross der Azen in september 2014 in Sint Anthonis.
Niet veel later werd Schmitz getroffen door een hardnekkige beroerte en verbleef vanaf die tijd voornamelijk in verpleeginstellingen of ziekenhuizen, want zelfstandig wonen zat er niet meer in.
Schmitz kwam vanaf die tijd niet meer aan crossen toe, ondanks zijn grote wil en deelname aan vele Classic en Twinshockwedstrijden in het verleden.
Schmitz was een zeer gerespecteerd persoon in het rennerskwartier en altijd in voor een praatje en ook het crossen had hij op latere leeftijd zeker niet verleerd.
Schmitz werd op zondag 24 maart na een val in het verpleegtehuis opgenomen in het ziekenhuis, waar hij een dag later overleed.
We verliezen hierbij een bijzonder gerespecteerd persoon uit de voormalige Grand Prix wereld.
Herbert Schmitz werd 72 jaar oud.
Wij wensen zijn twee dochters, verdere naaste familieleden en directe vrienden veel sterkte de komende tijd.
R.I.P. Herbert.

22.08.1971 Grand Prix 500cc Motocross Sint Anthonis Herbert Schmitz - Maico