Jeffrey Herlings niet op de shortlist sportman van het jaar 2017

De NOC*NSF heeft op 27 november j.l. een shortlist bekend gemaakt van o.a. 11 kandidaten, die voor de titel Sportman van het jaar 2017 gaan. Uiteindelijk worden er drie sportmannen/sportvrouwen genomineerd, die op dinsdag 19 december strijden om de beste sportman en sportvrouw van het jaar 2017 tijdens het Sportgala in de RAI te Amsterdam.
Opvallend afwezige op deze shortlist is de Oploonaar Jeffrey Herlings, drievoudig Wereldkampioen in de MX2 klasse en ondanks een blessure toch als tweede geëindigd in zijn debuutjaar in de MXGP klasse, de Koningsklasse.
Wij hebben enkele malen emailcontact gehad met de NOC*NSF en publiceren hieronder uit onvrede onze laatste email, waarom Jeffrey Herlings überhaupt niet eens op de shortlist voorkomt.

Uiteraard begrijpt u dat ik met deze email niet veel verder kom en daarom wil ik u wat feiten laten zien hoe de Motocross in België wel zeer gewaardeerd wordt in de vorm van een Nationale Trofee voor Sportverdienste en Sportman van het jaar.
De Nationale Trofee voor Sportverdienste is in België al ingevoerd sinds 1931 en kent opvallend veel sporters die de Motocross uitgeoefend hebben, het hoogste bereikt hebben en deze prestigieuze erkenning ontvangen hebben.
Bekende namen als René Baeten (1958), Joël Robert (1964), Roger de Coster (1973), Gaston Rahier (1977), André Malherbe (1984), Eric Geboers (1988), Joël Smets (2000) en Stefan Everts (2003).
Zie ook de website https://nl.wikipedia.org/…/Nationale_trofee_voor_sportverdi…
Verder kent men in België sinds 1967 ook een referendum, georganiseerd door de Belgische Beroepsbond van Sportjournalisten, waaruit o.a. de Sportman van het jaar gekozen wordt.
Ook hier wederom veel bekenden uit de Motocross, die uiteindelijk deze prestigieuze prijs in ontvangst hebben mogen nemen.
De bekende namen zijn Gaston Rahier (1985), Georges Jobé (1987 en 1992), Eric Geboers (1988), Joël Smets (2000) en Stefan Everts (2001, 2002, 2003, 2004 en 2006).
Zie ook de website https://nl.wikipedia.org/…/Sportman_van_het_jaar_(Belgi%C3%…

Nu moet ik u eerlijkheidshalve toegeven dat wij in Nederland de afgelopen zestig jaar helaas weinig Motocrossers van formaat hebben gehad, die zulke prestaties als solocoureur hebben bereikt als de hierboven genoemde Belgen.
Uitgezonderd een drietal Nederlanders, die wel één of meerdere Wereldtitels hebben behaald, te weten Dave Strijbos (1986 in de 125cc klasse), John van den Berk (1987 en 1988 in de 125cc en 250cc klasse) en Pedro Tragter (1993 in de 125cc klasse).
Verder hebben bijvoorbeeld Gerrit Wolsink, Gerard Rond, Gert-Jan van Doorn en Kees van der Ven veel aanzien verworven in de jaren zeventig en tachtig met klinkende uitslagen, maar net geen Wereldtitels.
Daarnaast moet ik u ook mededelen dat we in Nederland ook een meervoudig Wereldkampioen hebben in de vorm van Daniel Willemsen, die maar liefst tien Wereldtitels bij elkaar heeft gespaard in de klasse Zijspannen Motocross op drie wielen en zeer recentelijk ook Etienne Bax (2015 en 2017).

Nu de vraag, waar hoort de Nederlander Jeffrey Herlings thuis? Uiteraard hanteren wij in Nederland andere regels om uiteindelijk de Sportman/Sportvrouw van het jaar te kiezen.
Maar toch, Jeffrey Herlings heeft afgelopen september de leeftijd bereikt van 23 jaar en rijdt vanaf zijn vijftiende jaar al op het allerhoogste niveau in het Wereldkampioenschap.
In die tijd heeft hij maar liefst drie Wereldtitels bij elkaar gereden en vergeet niet, maar liefst 67 Grand Prix overwinningen behaald.
In het rijtje van aantal Grand Prix overwinningen op naam, bezet Jeffrey Herlings zeer solide de derde plaats achter de grootmeesters Stefan Everts (101) en de Italiaan Antonio Cairoli (83).
De kans is zeker aanwezig dat Jeffrey Herlings deze records zal verbreken, gezien zijn nog steeds jonge leeftijd, maar mits gespaard van blessures.

Nu afsluitend op het geheel mijn laatste vraag, waaraan moet je als Motocrosser met zo’n staat van dienst nog voldoen om überhaupt op de shortlist te komen van Sportman van het jaar??

Kunt u mij als laatste aangeven aan welke criteria een sporter moet voldoen om op deze lijst te komen?

In zijn debuutjaar in de Koningsklasse (MXGP) al meteen als tweede eindigen in het Wereldkampioenschap en uiteindelijk ook zes Grand Prix overwinningen weten te behalen.

In afwachting van een onderbouwde reactie, verblijf ik bij deze.

Stichting Classic Motocross NL
Marcel Hermans