06-03-2014

NMB'er Henk Vosters aan de start tijdens Motocross der Azen

 

'Nooit gedacht'

6-3-2014 1

Welke motorcrosser droomde er niet van? Ooit temidden van de wereldtop aan de start te staan van de grootste motorcross van Nederland: de Moto-cross der Azen, waarmee traditioneel het internationale seizoen op het legendarische circuit 'De Hoef' te St. Anthonis werd geopend. Heel lang moest je daarvoor minstens een 'H-nummer' van de KNMV bezitten: Eind jaren zestig, toen ik voor het eerst kennis maakte met de Moto-cross der Azen was Frans Sigmans op zijn Husqvarna met het nummer H4 in 'Sint Tunnis' niet alleen nationaal maar ook internationaal een topper. De edities van 1967 en 1968 won hij op indrukwekkende wijze. De motorcross van St. Anthonis was overigens één van de weinige KNMV wedstrijden die ik bezocht. Wij – mijn vader en mijn broers – waren immers trouwe aanhangers van de NMB. Nooit had ik kunnen denken dat onze grote favoriet Henk Vosters als regerend kampioen van de NMB op 13 maart 1977 aan de start zou staan van het grootste motorcrossevenement van Nederland. Het was de laatste keer, dat we de Moto-cross der Azen bezochten. Henk Vosters stapte af en wij gingen ons als actieve sporters bezig houden met veldrijden. Omdat ons moeder motorcrossen verbood was de wielercross voor ons het alternatief.

 

'Sint Tunnis 1977' 

Door de intensieve samenwerking van NMB en KNMV, die uiteindelijk tot een fusie van beide bonden zou leiden, konden de toprijders van de NMB in 1977 deelnemen aan de Moto-cross der Azen in St. Anthonis! En zo stond onze grote favoriet op 13 maart aan de start op circuit 'De Hoef'! Voor het eerst en tevens voor het laatst in zijn succesvolle carrière op het hoogste niveau van het internationale motorcrosstoneel! En tot verrassing van velen etaleerde Vosters ook tussen de wereldtop zijn klasse: rondenlang reed hij in gezelschap van crossgrootheden als Peter Herlings, Frans Sigmans, Hakan Andersson, Gerrit Wolsink, Toon Karsmakers, Brad Lackey, Graham Noyce, Willy Bauer, Ake Jonsson en Heikki Mikkola - die dat jaar wereldkampioen zou worden - op een fantastische derde plaats. En als de manches niet veel langer hadden geduurd dan die bij de NMB zou hij in de eerste manche, die overtuigend door de toen pas twintigjarige Peter Herlings gewonnen werd, als derde zijn afgevlagd. Aan het eind viel de NMB-kampioen terug naar een toch nog verdienstelijke zevende plaats, kort achter Frans Sigmans die in het totaalklassement tweede zou worden. De Zweed Hakan Andersson werd totaalwinnaar. (Peter Herlings leek overigens ook de tweede manche te gaan winnen, maar werd door kapotte schokbrekers uit de strijd geworpen.) In de tweede manche reed Henk Vosters op een prachtige derde plaats toen de anders zo betrouwbare KTM hem in de steek liet. In de einduitslag komt hij daardoor net als Peter Herlings niet voor. Peter Herlings kwam in 1978 terug om er naar eigen zeggen de mooiste overwinning uit zijn carrière te boeken! Henk Vosters was er niet meer bij. Wij waren anders zeker getuige geweest van de zege van de vader van de beste motorcrosser van dit moment: Jeffrey Herlings!

 

6-3-2014 2

6-3-2014 3

 

 


Naschrift

Ooit schreef een verslaggever van Motorsportnieuws, het officieel orgaan van de NMB, dat wanneer Henk Vosters zijn machine heel wist te houden er tegen hem binnen de gelederen van de Nederlandse Motorsport Bond geen kruit gewassen was! Zonder machinepech zou een ereplaats in zijn eenmalige optreden bij de Moto-cross der Azen 'zeker en vast' een feit geworden zijn!

 

Jac Peeters, maart 2014