Voormalig zijspancoureur Rikus Lubbers overleden op 28 sept j.l.

 

 

28.09.2020 Voormalig Europees Kampioen Zijspancross Rikus Lubbers overleden

Wij werden op de hoogte gesteld van het overlijden van Rikus Lubbers, beslist geen onbekende in de Motorsport.
 
Lubbers werd geboren in Lochem, ook geen onbekende plaats in de Motorsport en als zoon van een dominee had eigenlijk niemand verwacht dat Lubbbers in de Motorsport terecht zou komen.
 
Lubbers begon zijn carrière bij de KNMV 500cc junioren met een BSA Gold Star en promoveerde het eerste jaar al gelijk naar de senioren.
Daarna volgde de verplichte militaire dienst en in 1967 had Lubbers zijn BSA Gold Star omgebouwd tot een zijspan waar al verschillende wedstrijden mee gereden werd.
 
In 1968 startte Lubbers bij de inmiddels nieuw ingevoerde zijspan juniorenklasse en werd na twee wedstrijden al gepromoveerd naar de senioren en behaalde in dat eerste jaar al gelijk een H nummer.
Het bekende startnummer H8 waar Lubbers bekendheid mee verwierf op de circuits en waar hij jarenlang mee reed.
In 1969 werd de BSA omgeruild voor een Lito, maar werd in technisch opzicht een rampjaar met weinig prestaties van formaat.
In 1970 werd de Lito verruild voor een 750cc BMW en werd de vierde plaats behaald in de eindstand om het Nederlands Kampioenschap.
In 1971 werd de FIM cup (Europees Kampioenschap) ingesteld voor de zijspannen en de drie beste rijders uit het Nederlands Kampioenschap van 1970 werden automatisch afgevaardigd voor deze lucratieve wedstrijden.
Toch kreeg Lubbers het (als vierde geklasseerde in 1970) voor elkaar om aan elke wedstrijd deel te nemen om dit Europees Kampioenschap, mede door de slepende blessure van zijn mede coureur en collega Broer Dirkx uit Valkenswaard.
Lubbers startte in 1971 met bakkenist Joop Brouwers en oogstte vanaf begin mei uitmuntende prestaties door de Grand Prix's van Noorwegen en Rusland te winnen en bouwde gestaag een voorsprong op.
Mede door de unieke sponsoring met OK was Lubbers namelijk in staat om begin het jaar een splinternieuwe Norton/Wasp aan te schaffen in Engeland, welke op dat moment de snelste, de best bestuurbare en betrouwbaarste combinatie was.
In Beerzel (B) sloeg wel het noodlot toe bij zijn bakkenist Joop Brouwers, een gebroken kuit- en scheenbeen was het resultaat en werd deze Grand Prix dan ook puntloos afgesloten.
In Bart Notten werd een vervangende bakkenist gevonden en werd het behalen van de Europese titel een feit, de allereerste Europese titel dus ooit verdeeld en in Nederland terecht komend.
Lubbers kreeg in die periode enorm veel media aandacht in de landelijke kranten en vakbladen voor de zijspancross, mede veroorzaakt door de nieuwe invoering van de FIM Cup voor de zijspancross en de min of meer tegenvallende resultaten van de Nederlandse solocrossers op mondiaal niveau.
In 1972 besloot Lubbers om verder te gaan met diezelfde bakkenist Bart Notten uit Hengelo (Gld) en werd een tweede plaats behaald in het Europees Kampioenschap.
Interessant detail is dat Lubbers in dat jaar weigerde te starten in de Belgische Grand Prix door het feit dat hij dacht dat zijn voormalige bakkenist Joop Brouwers opzettelijk was aangereden het jaar daarvoor in de Belgische Grand Prix.
Dit kostte Lubbers feitelijk zijn tweede Europese titel, want hij verloor uiteindelijk netto met één luttel punt verschil van de Zwitser Robert Grogg.
In 1973 behaalde Lubbers met bakkenist Bart Notten een zesde plaats in de eindstand om het Europees kampioenschap.
In 1974 liep Rikus Lubbers aan het begin van het seizoen een gecompliceerde beenbreuk op tijdens training in Ermelo, wat meteen einde van het seizoen betekende.
De blessure bleek naderhand ook zo ernstig dat Lubbers nooit meer terug kwam op het niveau van voorheen en diende te stoppen met zijn Motocrosscarrière.
 
Rikus Lubbers werd 74 jaar.
 
Lochem 27.02.1946 - 28.09.2020†
 
We wensen zijn vrouw, familie en verdere vrienden en bekenden veel sterke toe de komende tijd.
 
R.I.P. Rikus
 
Tekst en foto's: Classic Motocross NL / Marcel Hermans
 
1971 Ned. Kampioen Zijspancross met Joop Brouwer en Bart Notten
1973 Ned. Kampioen Zijspancross met Bart Notten
 
 
Rikus Lubbers (anno 2016) - De allereerste Europees (FIM-Cup) Kampioen van 1971