Op 29 juni j.l. zijn we op bezoek geweest bij het zeer sympathieke echtpaar Willy en Lore Bauer in de buurt van Swäbisch Hall in Duitsland.
Willy Bauer is een voormalig International en beleefde zijn absolute hoogtepunt met de Motocross in het jaar 1973. Daarin bereikte hij de tweede plaats in de eindstand om het Wereldkampioenschap 500cc Motocross en verloor deze titanenstrijd met slechts twee punten verschil t.o.v. het supertalent, de Belg Roger De Coster.
Bauer werd geboren in 1947 nabij het vliegveld van Stuttgart, zijn vader had een garagebedrijf.
Bauer werd geïnspireerd door een bezoek aan de plaatselijke Motocross in Waldenburg en startte zijn carrière in het jaar 1964 bij de junioren, zijn talent werd al snel ontdekt.
In 1965 werd Bauer al ingelijfd bij het team van de voormalig Europees kampioen 250cc Motocross, de Duitser Fritz Betzelbacher. Betzelbacher bouwde zelf een aantal speciale rijwielgedeeltes en gebruikte daarvoor in eerste instantie een Maico 250cc als krachtbron. Het Team van Betzelbacher kreeg problemen met de fabrikant Maico en ging over naar het Spaanse merk Montesa.
Bauer reed in 1966 en 1967 voor dit Team met een Montesa krachtbron en werd hiermee kampioen van Duitsland.
In 1968 werd Bauer ingelijfd bij het Duitse bedrijf Neckermann, welke importeur was van het Tsjechische merk CZ en het Oostduitse merk MZ voor de Endurosport. Bauer kreeg het materiaal gratis aangeboden, maar moest zelf verder voor alles zorgen.
In 1969 werd Bauer ingelijfd bij het Duitse merk Maico en reed dat jaar zowel de 250cc als 500cc klasse nationaal en reed incidenteel de Grand Prix’s 500cc van o.a. Beuern en Wohlen en behaalde zijn eerste WK punten.
Ook in 1970 was Bauer direct in loondienst bij het Duitse merk Maico en reed al meerdere Grand Prix’s 500cc, in de eindstand bereikte hij dat jaar de 14de plaats.
In 1971 was Bauer officieel fabrieksrijder voor Maico en reed het complete Grand Prix programma. Zijn directe teamgenoten waren de Zweed Ake Jonsson en zijn landgenoot Adolf Weil. Bauer eindigde dat jaar op een verdienstelijke achtste plaats in de eindstand.
Ook in 1972 was de samenstelling bij het Maico fabrieksteam hetzelfde met de toprijder Ake Jonsson, Adolf Weil en Willy Bauer. Bauer eindigde dat jaar op een negende plaats in de eindstand voor het 500cc Wereldkampioenschap met slechts een paar punten verschil t.o.v. Adolf Weil.
Het jaar 1973 was het absolute topjaar voor Willy Bauer. Ake Jonsson had het team verlaten en daarvoor in de plaats kwam de Nederlander Gerrit Wolsink, die het merk Husqvarna had verlaten.
Adolf Weil deed een stapje terug en werd door Maico ingezet voor het wereldkampioenschap in de 250cc klasse. Hiervoor in de plaats kwam de Duitser Werner Schütz in de 500cc klasse.
Bauer was dus op voorhand de kopman in het Maico team, kende een sensationeel seizoen en ging vol de strijd aan met de Belgische icoon Roger De Coster. Bauer won maar liefst drie Grand Prix’s in Holice, Carlsbad en Namen, maar kende ook veel tegenslagen. Zo verloor hij de Grand Prix zege in zijn eigen thuis Grand Prix in Bielstein. Na een zege in de eerste manche leek een zege in de tweede manche vanzelfsprekend. Met een voorsprong van ruim 20 seconden op zijn rivaal Roger De Coster sloeg het noodlot toe op het einde van de race. Tijdens het dubbelen van de Nederlander Peter Willems, die op een prachtige negende plaats reed, kreeg Bauer een steen vol in een van zijn ogen en was even blind. Rijden was niet meer mogelijk en een horde Duitsers ging na afloop van de wedstrijd naar Willems om verhaal te halen, maar Willems wist helemaal niet wat er gebeurd was.
De climax van het Wereldkampioenschap 500cc Motocross speelde zich af in het Brabantse Sint Anthonis. Het verschil voor aanvang van de wedstrijd was slechts twee punten en dat bleef ook zo. Bauer viel beide manches uit met een onwillige motor. De eerste manche vloog de voetpakking eruit, waardoor de motor valse lucht kreeg, na-ijlde en hoog in de toeren bleef. Tussen de beide manches werd het motorblok compleet vervangen, maar de carburateur bleek te vet te zijn afgesteld waardoor rijden nauwelijks mogelijk was. Bauer kon zijn kansen op de felbegeerde titel niet waarmaken door een onwillige motor. De Coster werd in Sint Anthonis voor de derde keer op rij gekroond tot wereldkampioen in de 500cc klasse.
In 1974 maakte Gerrit Wolsink de overstap naar het Japanse merk Suzuki en keerde Adolf Weil weer terug in de 500cc klasse. De rivaliteit was groot tussen de twee teamgenoten Weil en Bauer. Bauer eindigde dat jaar op een zesde plek in de eindstand om het Wereldkampioenschap. Tijdens een van de laatste Internationale wedstrijden in het Belgische Hechtel, kwam Bauer er achter dat zijn teamgenoot Weil over exclusiever fabrieksmateriaal beschikte. Dat was de reden voor Bauer om het Duitse merk de rug toe te keren en kwam via Roger De Coster en Gerrit Wolsink in contact met Suzuki. Bauer reed al zeven jaar in de 500cc klasse, maar Suzuki koos duidelijk voor de 250cc klasse met Bauer en Joël Robert. In de 500cc klasse waren inmiddels de troeven De Coster en Wolsink ingezet voor Suzuki. Bauer kende een moeilijk seizoen in 1975, kreeg in mei al problemen met zijn knie door een kapotte meniscus en moest het verdere seizoen afsluiten zonder te kunnen trainen met de motor. Ondanks deze tegenslag eindigde Bauer bruto nog als tweede in de eindstand om het wereldkampioenschap achter de Wereldkampioen Harry Everts, maar door de aftrek van de slechtste resultaten kwam ook de Zweed Hakan Andersson hem nog voorbij in de eindstand en eindigde Bauer op een nog zeer verdienstelijke derde plaats. Zijn teamgenoot Robert werd dat jaar slechts negende.
Het contract met Suzuki werd niet verlengd in 1976, Bauer wilde persé terug naar de 500cc klasse en tekende een contract met het Oostenrijkse KTM. De 250cc KTM’s waren zeer competitieve motoren, dit in tegenstelling tot de 500cc KTM’s, die erg agressief waren door de motorkarakteristiek. Het hoogtepunt van Bauer in 1976 was de algemene derde plek van het Duitse Team tijdens de MXoN in het Brabantse Sint Anthonis achter winnaar België en Nederland als tweede. Bauer maakte samen deel uit van het Team met verder Adolf Weil, Herbert Schmitz en Rolf Dieffenbach. Opvallend is dat Bauer op dit moment de enigste coureur is, die van dit Team nu nog leeft.
In de jaren hierna nam Bauer nog vol trots deel aan het Wereldkampioenschap, maar de prestaties werden helaas minder.
Willy Bauer mag beschouwd worden als een van de allerbeste getalenteerde Duitse Motocrossers uit de jaren zestig en zeventig en was de eerste (West)duitse coureur, die heel erg dicht bij een Wereldtitel kwam in de 500cc klasse, de koningsklasse, in 1973.
Marcel Hermans & Barbara Jonkman
Vice Wereldkampioen Motocross, de Duitser Willy Bauer in gesprek met Marcel Hermans
Am 29 Juni besuchten wir das sehr sympathische Paar Willy und Lore Bauer in der Nähe von Swäbisch Hall in Deutschland.
Willy Bauer ist ein ehemaliger Internationale Motocrossfahrer und erlebte 1973 seinen absoluten Höhepunkt mit dem Motocross. Damit erreichte er den zweiten Platz in der Endwertung des Motocross-Weltmeisterschaft 500ccm und verlor diesen Kampf mit nur zwei Punkten Unterschied zum Supertalent, dem Belgier Roger De Coster .
Bauer wurde 1947 in der Nähe des Stuttgarter Flughafens geboren, sein Vater besaß ein Werkstatt.
Bauer ließ sich von einem Besuch beim örtlichen Motocross in Waldenburg inspirieren und begann seine Juniorenkarriere 1964, sein Talent wurde bald entdeckt.
Bereits 1965 wurde Bauer in das Team des ehemaligen 250ccm Motocross-Europameisters Fritz Betzelbacher aufgenommen. Betzelbacher selbst baute eine Reihe spezieller Rahmen und verwendete zunächst einen Maico 250cc als Kraftbronn. Das Betzelbacher Team hatte Probleme mit dem Hersteller Maico und wechselte zur spanischen Marke Montesa.
Bauer fuhr 1966 und 1967 mit einer Montesa Kraftbronn für dieses Team und wurde damit deutscher Meister.
1968 wurde Bauer in die deutsche Firma Neckermann eingegliedert, die Importeur der tschechischen Marke CZ und der ostdeutschen Marke MZ für den Enduro-Sport war. Bauer wurde das Material kostenlos angeboten, musste sich aber selbst um alles kümmern.
1969 wurde Bauer in die deutsche Werke Maico aufgenommen und fuhr in diesem Jahr sowohl die 250er- als auch die 500er-Klasse im Inland sowie gelegentlich den 500er-Grand-Prix von Beuern und Wohlen und erzielte seine ersten WM-Punkte.
Ebenfalls 1970 war Bauer direkt bei der deutschen Werke Maico beschäftigt und fuhr bereits mehrere Grand Prix 500ccm, in der Endposition erreichte er in diesem Jahr den 14. Platz.
1971 war Bauer offizieller Werksfahrer bei Maico und fuhr das gesamte Grand-Prix-Programm. Seine direkten Teamkollegen waren der Schwede Ake Jonsson und sein Landsmann Adolf Weil. In diesem Jahr belegte Bauer in der Schlusswertung einen beachtlichen achten Platz.
Ebenfalls 1972 war die Zusammensetzung des Maico-Werksteams mit den Top-Fahrern Ake Jonsson, Adolf Weil und Willy Bauer identisch. In diesem Jahr belegte Bauer den neunten Platz in der Endwertung der 500er-Weltmeisterschaft mit nur wenigen Punkten Unterschied zu Adolf Weil.
1973 war das absolute Top-Jahr für Willy Bauer. Ake Jonsson hatte das Team verlassen und wurde durch den Niederländer Gerrit Wolsink ersetzt, der die Marke Husqvarna verlassen hatte.
Adolf Weil trat einen Schritt zurück und wurde von Maico für die Weltmeisterschaft in der 250er Klasse eingesetzt. Stattdessen stieg der Deutsche Werner Schütz in die 500er Klasse ein.
Bauer war daher im Voraus der Anführer im Maico-Team, hatte eine sensationelle Saison und traf auf die belgische Ikone Roger De Coster. Bauer gewann nicht weniger als drei Grand Prix in Holice, Carlsbad und Namur, erlitt aber auch viele Rückschläge. Er verlor den Grand-Prix-Sieg in seinem eigenen Grand-Prix in Bielstein. Nach einem Sieg im ersten Moto schien ein Sieg im zweiten Moto offensichtlich. Mit einem Vorsprung von mehr als 20 Sekunden auf seinen Rivalen Roger De Coster traf das Schicksal am Ende des Rennens. Während der Überrundung des Holländers Peter Willems, der auf einem schönen neunten Platz fuhr, bekam Bauer einen Stein voll in eines seiner Augen und war für einen Moment blind. Fahren war nicht mehr möglich und eine Horde Deutscher ging nach dem Rennen nach Willems, um eine Geschichte zu bekommen, aber Willems wusste nicht, was passiert war.
Der Höhepunkt des 500ccm Motocross der Weltmeisterschaft fand in Sint Anthonis in Brabant statt. Der Unterschied vor Spielbeginn betrug nur zwei Punkte und es blieb so. Bauer scheiterte an beiden Läufen mit einem unwilligen Motor. Das erste Motorrad flog aus der Fußdichtung, wodurch der Motor falsche Luft bekam, zurückblieb und hoch in drehzahlen blieb. Der Motorblock wurde zwischen den beiden Läufen komplett ausgetauscht, aber der Vergaser erwies sich als zu fettig, so dass das Fahren kaum möglich war. Bauer konnte seine Chancen auf den begehrten Titel aufgrund eines unwilligen Motors nicht erfüllen. De Coster wurde zum dritten Mal in Folge in Sint Anthonis zum Weltmeister in der 500er-Klasse gekrönt.
1974 wechselte Gerrit Wolsink zur japanischen Marke Suzuki und Adolf Weil kehrte in die 500er Klasse zurück. Die Rivalität zwischen den beiden Teamkollegen Weil und Bauer war groß. In diesem Jahr belegte Bauer den sechsten Platz in der Endwertung der Weltmeisterschaft. Bei einem der letzten Länderspiele im belgischen Hechtel stellte Bauer fest, dass sein Teamkollege Weil über eine exklusivere Werksausrüstung verfügte. Dies war der Grund für Bauer, der Marke Maico den Rücken zu kehren und über Roger De Coster und Gerrit Wolsink mit Suzuki in Kontakt zu treten.
Bauer war seit sieben Jahren in der 500er-Klasse unterwegs, aber Suzuki entschied sich mit Bauer und Joël Robert eindeutig für die 250er-Klasse. In der 500er Klasse waren die Ikonen De Coster und Wolsink bereits für Suzuki eingesetzt worden. Bauer hatte 1975 eine schwierige Saison, hatte im Mai Knieprobleme aufgrund eines Meniskusbruchs und musste den Rest der Saison ohne Training mit dem Fahrrad beenden. Trotz dieses Rückschlags belegte Bauer hinter dem Weltmeister Harry Everts den zweiten Platz in der Endwertung der Weltmeisterschaft, doch aufgrund der schlechtesten Ergebnisse überholte ihn der Schwede Hakan Andersson auch im Endergebnis und Bauer belegte einen sehr verdienten dritten Platz Ort. Sein Teamkollege Robert wurde in diesem Jahr nur Neunter.
Der Vertrag mit Suzuki wurde 1976 nicht verlängert, Bauer wollte unbedingt in die 500er Klasse zurückkehren und unterzeichnete einen Vertrag mit der österreichischen KTM. Die 250ccm KTMs waren sehr wettbewerbsfähige Motoren, im Gegensatz zu den 500ccm KTMs, die aufgrund der Motoreigenschaften sehr aggressiv waren. Der Höhepunkt von Bauer 1976 war der dritte Gesamtrang des deutschen Teams während der MXoN in Sint Anthonis in die Niederlande hinter dem Sieger Belgien und den Niederlanden auf dem zweiten Platz. Bauer war zusammen mit Adolf Weil, Herbert Schmitz und Rolf Dieffenbach Teil des Teams. Es fällt auf, dass Bauer derzeit der einzige noch lebende Fahrer dieses Teams ist.
In den folgenden Jahren nahm Bauer stolz an der Weltmeisterschaft teil, doch die Leistung ging leider zurück.
Willy Bauer kann als einer der talentiertesten deutschen Motocrosser der sechziger und siebziger Jahre angesehen werden und war der erste (west-) deutsche Fahrer, der 1973 einem Weltmeistertitel in der 500er-Klasse, der Königsklasse, sehr nahe kam.
Marcel Hermans & Barbara Jonkman