Burgemeester Marleen Sijbers en de Motocross

Zoals u in de media heeft kunnen vernemen, is mevrouw Marleen Sijbers sinds donderdag 7 november j.l. afgetreden als burgemeester van de gemeente Sint Anthonis. Nu denkt u misschien, maar waarom besteed je hier aandacht aan?
Wij hebben Marleen Sijbers leren kennen als een zeer gepassioneerde burgemeester, die ons al roemde tijdens de Reünie Motocross der Azen in september 2014.
Op 3 september 2016 wordt Jeffrey Herlings als inwoner van de gemeente Sint Anthonis voor de derde keer Wereldkampioen in de Amerika. Het is Marleen Sijbers die het initiatief neemt om een commissie samen te stellen om de Wereldkampioen te huldigen in de gemeente.  
Uiteindelijk is het deze commissie geweest, die de basis vormt voor het verdere verloop van de voorbereidingen om een heuse MXGP (Motocross) in Sint Anthonis te organiseren. Sint Anthonis of beter gezegd Sint Tunnis, wiet en ziet bekend van de Motocross der Azen uit het verleden.
Op 10 maart 2017 krijgt Jeffrey Herlings samen met nog zes andere sporters de provinciepenning uitgereikt door de Commissaris van de Koning in Noord Brabant, dhr. Wim van der Donk. Uiteraard is Marleen Sijbers hierbij uitgenodigd als vertegenwoordiger van de gemeente Sint Anthonis en trots is ze om Jeffrey Herlings op deze manier persoonlijk beter te leren kennen.
Op 10 september 2017 woont Marleen Sijbers op onze uitnodiging de Grand Prix Motocross van Assen bij en ziet Jeffrey Herlings met volle trots zijn 66ste Grand Prix overwinning behalen en raakt nog enthousiaster. 
In de periode nadien wordt er veel gebrainstormd hoe we de Motocross in Sint Anthonis weer op de hoogste niveau terug kunnen krijgen. De eerste plannen worden op papier gezet, veel voorbereidingen volgen o.a. een bezoek aan de Commissaris van de Koning in Noord-brabant en de burgemeester staat er enorm positief in. 
Op 17 april 2018 wordt uiteindelijk een officiële stichting opgericht, die verantwoordelijk is voor de organisatie van de MXGP, namelijk stichting MXGP Sint Anthonis met voorzitter Marcel Hermans, penningmeester Jan Kempen en secretaris Jeroen Verhoeven. 
Op 16 september 2018 is Marleen Sijbers wederom aanwezig tijdens de Grand Prix in Assen, deels op uitnodiging van ons en deels op uitnodiging van de gemeente Assen om samen de successen van Jeffrey Herlings te delen. De burgemeester ziet samen met de burgemeester van Assen hoe Herlings wederom naar een Grand Prix overwinning rijdt, zijn 83ste op dat moment. Maar het belangrijkste moment is natuurlijk het behalen van zijn wereldtitel in de hoogste klasse in de Motocross en Marleen Sijbers leeft enorm mee.
Op 13 januari 2019 is een enthousiaste Marleen Sijbers wederom uitgenodigd als vertegenwoordiger van de gemeente Sint Anthonis om de uitreiking bij te wonen van Jeffrey Herlings in Doetinchem die deze dag geridderd wordt als Ridder in de Orde van oranje-Nassau.

De burgemeester wordt vroegtijdig uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de laatste wedstrijd van het seizoen 2019, namelijk tijdens de Motocross des Nations (een landenwedstrijd) op 29 september 2019 wederom op het TT circuit in Assen.
Dat er een portefeuillewisseling heeft plaatsgevonden bij de gemeente na de verkiezingen in 2018, is begrijpelijk. Marleen Sijbers heeft het onderdeel als sport en recreatie afgestaan aan de nieuwe wethouder dhr. Huub Bellemakers.
Tot onze stomme verbazing worden wij kort daarna benaderd door een gemeenteambtenaar dat Marleen Sijbers niet mee mag naar Assen, omdat het niet meer binnen haar portefeuille valt. Oké prima, dan de nieuwe wethouder op het gebied van sport en recreatie. Maar daar krijgen we geen antwoord op.
Nu we weer een week of zes verder zijn, dient de burgemeester plotseling haar ontslag in. In de toelichting op haar laatste speech op donderdag 7 november citeert ze letterlijk het volgende: "dat er druk wordt uitgeoefend op mij om dingen te doen of na te laten waar ik zelf niet achter sta.   
Heeft dit o.a. betrekking op hetgeen dat de burger ontnomen is om naar Assen te gaan?
Een persoon die genoot van de Motocross, gezien de eerdere jaren.
Een persoon die de intitiatieven nam met ons om de Motocross weer breed op de kaart proberen te zetten.
Een persoon die die samen met ons het einddoel wilde bereiken, namelijk de realisatie van een MXGP binnen de gemeente Sint Anthonis.

Jammer dat ze de missie niet af heeft kunnen maken.

Een persoon die gerust de titel Mrs. Motocross mag dragen voor eeuwig.

Kunt u het nog begrijpen? Wij in ieder geval niet.

Stichting MXGP Sint Anthonis
Marcel Hermans