Voormalig Motorsportjournalist Harry van Hemmen schreef ..............

Voormalig Motorsportjournalist (en gespecialiseerd in de Motocross) Harry van Hemmen was aanwezig tijdens de boekpresentatie van Clijnk - Het Atoomkanon van Helmond d.d. 9 oktober 2018 en speciaal hiervoor overgekomen met het vliegtuig vanuit Spanje waar hij van het leven geniet.
Van Hemmen schreef veel verslagen over de Grand Prix Motocross in de jaren zeventig en tachtig in het bekende weekblad Motor, maar schreef ook een prachtige recensie over het boek van Jan Clijnk op Facebook, zie hier het citaat:

JAN CLIJNK BOEK – geschreven door Marcel Hermans - NU TE KOOP.

Na zijn voortreffelijk gedocumenteerde boek over de Cross der Azen historie van Sint Anthonis nam auteur Marcel Hermans het initiatief tot een wellicht nog moeilijker tweede boek dat gisteravond werd gepresenteerd in Helmond. Marcel was getriggerd door de opkomst, de successen, de roem maar ook de verloedering en de eenzaamheid van Jan Clijnk. Die was de eerste Nederlandse motocross GP winnaar te Schijndel in 1956.

Het eerste exemplaar reikte Marcel Hermans uit aan Bennie Jolink, die met een mooi verhaal kwam. Bennie zag als klein menneke op circuit de Herikerberg te Markelo dat Clijnk nipt de overwinning misliep ondanks twee manche zeges en een vierde plaats. Clijnk raakte bij Jolink de gevoelige snaar. Huilend keerde de Normaal zanger huiswaarts en Jan Clijnk verdween nimmer uit zijn gedachten.

Tijdens de presentatie werden in 30 minuten geweldige filmbeelden getoond met Clijnk in de hoofdrol. Motocross pur sang, sterke kerels op die loodzware machines.

Coureurs die nog met hem geracet hadden deden een goed woordje zoals Cees Griekspoor, Henk Knuiman sr en Jan Keizer. De laatste schetste hoe Jan Clijnk wel vaker tot opvallende daden kwam. Sommigen noemden hem 1000 gulden per meter vanwege zijn streken.

Clijnk won overal in Europa in de tijden dat er nog heel veel start en prijzengeld werd betaald. Daardoor kon hij zich professioneel motocrosser noemen. Na de successen en daarna de dood van zijn vrouw Betsy ging het heel snel neerwaarts met het leven van Jan Clijnk. Juist die complete tegenstelling bracht Marcel Hermans tot het kiezen van Jan Clijnk als onderwerp voor zijn tweede boek. Daarin een 250 pagina’s vol details – het moet wel monnikenwerk geweest zijn!

Vandaar dat ik hier diep mijn hoed afneem voor Marcel Hermans en diens moed om hier aan te beginnen. Gister stond zijn boek in het middelpunt maar alle eer moet gaan naar de schrijver. Hij brengt Jan Clijnk terug in de picture. Heel vroeger (jongelui) was je bijvoorbeeld fan van Broer Dirkx want die was wellicht een tikkie bekender dan Jan Clijnk. Maar alleen al door zijn opvallende naam naast zijn aanvallende stijl, zijn resultaten en streken kwam Clijnk eveneens tot opvallende daden.

Een boek op groot formaat dat het verdient om in vele huiskamers te worden gelezen. Ga naar de website www.motocrossderazen.com, daar vindt men alle informatie hoe je het boek kunt aanschaffen en ook de contact gegevens. En koop dat boek voor slechts een paar tientjes. Ik vermoed dat Marcel hieronder wel zal reageren met misschien nog een telefoonnummer of andere aanvullende informatie.

Was het niet zo dat een Franse fan een brief stuurde geadresseerd aan: Jan Clijnk, Holland … en dat die brief zonder adres nog aankwam ook? Clijnk won zelfs alle drie manches bij een wedstrijd in Algerije (Afrika) en wel op 21 februari 1960. Hoe ik er aan kom .?. het staat allemaal in zijn boek.

Een 450 mensen kwamen af op de presentatie en vele oud crossers vonden elkaar na afloop om nog es terug te keren naar hun gloriedagen. Ik noem Gerrit Wolsink, Kees van der Ven, Peter Herlings, Pierre Karsmakers en zo kan ik nog wel even doorgaan met nog veel meer coureurs, kenners en insiders die soms van heel ver naar theater Het Speelhuis in Helmond kwamen.

Jan Clijnk had fans in heel Europa. Wij zijn fan van Marcel Hermans en wachten rustig af of hij nog aan een derde boek begint. Dat is een vraag, een weet is dat hij al enige tijd alles op alles zet om een MXGP naar Sint Anthonis terug te brengen. Zijn inzet kennende hou ik het er op dat hem dat ook gaat lukken en dat hij signor Luongo meekrijgt. Kijk, een motocross boek maken levert je geen kapitaal op … een kapitaal dat wel gevonden dient te worden om de GP motocross terug te brengen naar Marcel’s geliefde Sint Tunnis (de gemeente).

Vannacht heb ik meteen het dikke boek, met enorm veel foto’s en alle wedstrijd beschouwingen per datum, ingekeken. Nu heel snel naar een stil hoekje en dan alles beter tot mij nemen want ik zag meteen al genoeg Clijnk foto’s en feiten die ik helemaal niet kende.

 Voormalig Motocrossjournalist Harry van Hemmen (li) en voormalig Grand Prix rijder Gerrit Wolsink (re)