Jeffrey Herlings wint de MXGP van Portugal

Oploonaar Jeffrey Herlings heeft op zondag 15 april 2018 de Grand Prix te Agueda (POR) op overtuigende wijze weten te winnen. In de eerste manche nam Herlings gelijk de kopstart op deze ook niet meer af te geven. Zijn opponent Antonio Cairoli had tegen de verwachting in een mindere start en begon op een zekere zesde plaats. Daarna liet hij zijn motor nog een keer afslaan en daarmee nog een plaatsje extra terug te vallen. Cairoli begon aan een indrukwekkende inraalrace, mede door het uitvallen van de Belg Clement Desalle. Tegen enkele ronden voor het einde bereikte Cairoli al de vierde stek om vervolgens met succes te aanval te openen op Gautier Paulin en Tim Gajser. De afstand tot Herlings was net te groot, maar Herlings bevestigde later na de finish dat hij zijn krachten bewaard had voor de tweede manche.
In de tweede manche parkeerde Cairoli zijn motor direct naast Herlings met de start, die de pole positie had veroverd op de zaterdag,
Cairoli nam bijna de kopstart en sneed meteen de pas af voor Herlings. Herlings begon op een zeer verdienstelijke vierde stek en liet gelijk in de eerste ronde al zien wie op dit moment de sterkste is van het veld. Cairoli nam even de leiding, maar enkele bochten verder nam Herlings de koppositie al over, om deze ook niet meer af te slaan. Herlings sloeg gelijk een groot gat, maar maakte een klein foutje, waardoor de spanning weer even terug was in de wedstrijd en Cairoli hem tot een kleine vijf seconden kon naderen. Daarna liep Herlings weer enkele seconden verder weg en consolideerde de wedstrijd.
Door deze twee manche overwinningen van Herlings en de twee tweede plaatsen van Cairoli heeft Herlings in de tussenstand om het WK nu 16 punten voorsprong t.o.v. Cairoli.
Herlings zijn teamgenoot Glenn Coldenhoff reed ook een sterke Grand Prix door telkens na een mindere start naar voren te rijden. In de eerste manche bereikte Coldenhoff een zevende stek, in de tweede manche deed hij er nog een schepje bovenop en eindigde als zesde.
De Fransman Gautier Paulin viel in de tweede mance al snel uit met technische problemen aan zijn motor.
Dagklassement
1. Jeffrey Herlings (KTM) - 50 pt
2. Antonio Cairoli (KTM - 44 pt
3. Tim Gajser (Honda) - 36 pt
5. Glenn Coldenhoff (KTM) - 29 pt
Tussenstand om het WK na vijf wedstrijden
1. Jeffrey Herlings (KTM) - 241 pt
2. Antonio Cairoli (KTM) - 225 pt
3. Romain Febvre (Yamaha) - 169 pt
6. Glenn Coldenhoff (KTM) - 140 pt