24-09-2014

Jac Peeters vertelt nogmaals over zijn belevenissen tijdens de Motocross der Azen in 1968 

 

Reünie Motocross der Azen – terug op historische grond!

 

Niet op een koude, vroege voorjaarszondag, maar op een warme, zomerse zondag in september zakte ik af naar de Motocross der Azen in het Brabantse Sint-Anthonis. Niet om er getuige te zijn van de beroemde motorcross – in 1984 immers viel het doek over deze roemrijke klassieker – maar om er al wandelend over het voormalige parcours te speuren naar sporen van vroeger. Tot mijn grote vreugde herkende ik aan de achterkant van het parcours direct de plek waar ik als jong ventje op 17 maart 1968 Franske Sigmans als triomfator voorbij zag komen. Frans Sigmans was in die jaren een zandspecialist van het kaliber Jeffrey Herlings. Jammer genoeg kon hij niet zelf de indrukwekkende reünie van de Motocross der Azen bijwonen. Veel te jong vond hij een aantal jaren geleden geheel onverwachts door een hartaanval de dood. Vanuit de hoge hemel zal hij glunderend hebben neergekeken op de reünie van de Motocross der Azen in het derde weekend van september.

 

1

H 4 – Frans Sigmans (Husqvarna 1967)

 

Terecht plaatsten de organisatoren de Husqvarna met nummer H4, waarmee hij in 1967 voor het eerst in 'St. Tunnis' zegevierde, op een verhoogde ereplaats: midden in de lange rij van winnende motoren uit de jaren vijftig tot tachtig.

Naast deze unieke collectie stonden de motoren van de Belgen, die in 1976 in Sint-Anthonis de Motocross des Nations op hun naam schreven: Roger De Coster, Gaston Rahier, Harry Everts en Jaak Vanvelthoven.
(Speciale aandacht was er voor Roger De Coster, zonder twijfel behorend tot de beste motorcrossers aller tijden. In Sint-Anthonis behaalde hij zijn eerste wereldtitel. De Coster rekent 22 augustus 1971 tot op de dag van vandaag tot één van de mooiste dagen uit zijn leven! Ik herinner me de aanmoedigingen van zijn Franstalige supportersschare nog als de dag van gisteren: "Aller Roger, aller Roger!")

 

25 - Roger De Coster (Suzuki) / midden Gaston Rahier (Suzuki) / 7 – Jaak Vanvelthoven (KTM) / 8 – Harry Everts (Puch)

 

 De organisatie onder aanvoering van voorzitter Marcel Hermans heeft ruim twee jaar werkelijk alles in het werk gesteld om o.a. deze unieke collectie van historische crossmotoren naar Sint-Anthonis te halen; in een aantal gevallen moesten de motoren van ver over onze landsgrenzen vandaan komen ... Terugrijdend naar huis reed ik achter een Zweedse camper met aanhang. In de aanhang de Yamaha van Åke Jonsson, winnaar in 1973.

 

3Z 40 – Åke Jonsson (Yamaha 1973)

 

 Naast deze indrukwekkende tentoonstelling werden de talrijke bezoekers getrakteerd op een zeer omvangrijke fotopresentatie en een uitgelezen selectie van oude, nooit eerder vertoonde filmbeelden.

Vele liefhebbers sloten hun bezoek af met de wandeling over het circuit, waarbij op veel plaatsen grote actiefoto's te zien waren, gemaakt tijdens één van de historische motorcrossen op het legendarische circuit 'de Hoef'.

Eenieder die het voorbije weekend 'St. Tunnis' aandeed zal er, net als ondergetekende, met een voldaan gevoel op terugzien. En ... voor hen die het gemist hebben: Marcel Hermans schreef een werkelijk fantastisch boek over 'alles' wat de Motocross der Azen heeft beleefd. Prachtig in linnen gebonden, met vele honderden prachtige foto's. Echt een 'must' voor motorsportliefhebbers, die belangstelling hebben voor de geschiedenis van de motorcross! (Zolang de voorraad strekt te bestellen via de website: www.motocrossderazen.nl)

 

4terug op historische grond!

 

tekst: Jac Peeters / foto's: Gijs Peeters
Hilvarenbeek, 22 september 2014